contoh makanan tradisioanal dari jepun

                          sushi dari jepun


          Nigiri Sushi (握り寿司)


  • Deskripsi: Sejenis sushi yang terdiri daripada sepotong nasi berbentuk oval yang ditekan tangan, dengan hirisan ikan mentah atau makanan laut di atasnya.
  • Contoh topping: Tuna (Maguro), Salmon, Ebi (udang), Unagi (belut bakar).







           Maki Sushi (巻き寿司)



  • Deskripsi: Sushi gulung yang dibungkus dengan nori (rumput laut) di luar dan berisi nasi serta isi seperti ikan, sayur, atau telur di dalamnya.
  • Varian:
    • Hosomaki: Gulungan kecil, satu isi saja (contoh: timun atau tuna).
    • Futomaki: Gulungan besar, dengan pelbagai isi.
    • Tekkamaki: Gulungan dengan isi tuna mentah.


              

           Temaki Sushi (手巻き寿司)



  • Deskripsi: Sushi berbentuk kon yang digulung tangan menggunakan nori, diisi dengan nasi dan pelbagai bahan seperti salmon, sayur-sayuran, dan mayonis.


                       Sashimi (刺身)



  • Deskripsi: Walaupun bukan “sushi” dalam arti sebenar kerana tidak menggunakan nasi, sashimi adalah potongan ikan mentah berkualiti tinggi yang sangat popular di Jepun.
  • Contoh: Ikan tuna, salmon, sotong.


                Chirashi Sushi (ちらし寿司)



  • Deskripsi: Nasi sushi yang disajikan dalam mangkuk dengan pelbagai topping seperti hirisan ikan mentah, telur dadar, dan sayuran.

 

        https://youtu.be/G6rubhXaj_s?si=lNu94yzj7bBaD-8b

Comments

Popular posts from this blog

contoh makanan tradisional dari itali

Contoh Makanan tradisional di Malaysia

contoh makanan tradisional dari dubai