Contoh Makanan tradisional di Malaysia

1. Nasi Lemak


     


Makanan kebangsaan Malaysia. Nasi yang dimasak dengan santan, dihidang bersama sambal, telur rebus, kacang goreng, ikan bilis, dan timun. Kadang-kadang ditambah dengan ayam goreng atau rendang.



2. 

Roti Canai



Roti leper yang digoreng dan biasanya dimakan dengan kuah dhal atau kari. Makanan popular untuk sarapan atau makan malam.



3. 

Char Kuey Teow



Mi beras yang digoreng dengan kicap, udang, kerang, telur, dan tauge. Asalnya dari masyarakat Cina Pulau Pinang.



4. 

Satay



Daging (ayam, lembu, kambing) yang dicucuk pada lidi dan dipanggang, dimakan bersama kuah kacang, nasi impit, timun, dan bawang.



5. 

Laksa



Terdapat pelbagai jenis seperti:


  • Laksa Penang (asam laksa): Kuah masam pedas berasaskan ikan.
  • Laksa lemak: Kuah santan.
  • Laksa Sarawak: Gabungan unik herba tempatan dan rempah.




6. 

Nasi Kandar



Hidangan nasi putih dengan pelbagai jenis lauk kari (ayam, daging, sotong, dll), berasal dari budaya India Muslim.



7. 

Mee Rebus



Mi kuning yang dihidangkan dengan kuah manis pedas berasaskan keledek, dimakan dengan tauhu, telur, dan hiasan bawang goreng.



8. 

Teh Tarik



Minuman teh susu yang “ditarik” untuk menghasilkan buih. Diminum panas dan sangat terkenal di kedai mamak.


Jika anda berminat, saya juga boleh senaraikan mengikut kaum (Melayu, Cina, India, dan etnik Sabah/Sarawak).



                                                            https://youtu.be/YbWFNvlV8L8?si=KNXgTMCDJpPGB6VL


  

  






.



















 







 


















Comments

Popular posts from this blog

contoh makanan tradisional dari itali

contoh makanan tradisional dari dubai